Lash Adhesive & Cyanoacrylate – Κόλλα Βλεφαρίδων & Κυανοακρυλικό

 

Περιεχόμενα του άρθρου :

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους ακρυλικών;
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους κυανοακρυλικών;
Από τι φτιάχνονται οι κόλλες για τις βλεφαρίδες;
Κακές πρακτικές marketing για κόλλες βλεφαρίδων.
Πως λειτουργεί η κόλλα βλεφαρίδων;
     Πολυμερισμός κόλλας.
     Πως υπολογίζεται η ταχύτητα πολυμερισμού της κόλλας;
     Πόση ώρα χρειάζεται το κυανοακρυλικό να πολυμεριστεί;
     Πως μπορώ να καταλάβω το πόσο γρήγορα πολυμερίζεται η κόλλα που χρησιμοποιώ;
     Ακαριαίος πολυμερισμός.

 

“Ποια είναι η καλύτερη κόλλα βλεφαρίδων?”  είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση σε όλες τις ομάδες που έχουν να κάνουν με τις βλεφαρίδες. Κατανοώντας το πιο βασικό χημικό συστατικό στη ζωή ενός τεχνίτη βλεφαρίδων – το κυανοακρυλικό – θα σε βοηθήσει να έχεις την καλύτερη δυνατή διάρκεια στις εφαρμογές σου με οποιαδήποτε κόλλα βλεφαρίδων και έτσι δεν θα αναρωτηθείς ποτέ ξανά για το ποια είναι η καλύτερη!!!

Για να αναλύσουμε τις κόλλες βλεφαρίδων θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τι είναι το κυανοακρυλικό ή CA. Το CA αποτελεί το ~80-95% της κόλλας βλεφαρίδων, δίνοντας στην κόλλα τα χαρακτηριστικά της.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους ακρυλικών;

Ο πιο κοινός τύπος ακρυλικού που χρησιμοποιείται στις κόλλες βλεφαρίδων είναι το κυανοακρυλικό, το οποίο είναι ανώτερο από τα υπόλοιπα ακρυλικά. Παρόλα αυτά, το 2019 παρουσιάστηκαν κάποιες πολυακρυλικές κόλλες για να αντικαταστήσουν τις κυανοακρυλικές κόλλες.

Τα πολυακρυλικά είναι πιο τοξικές από τα κυανοακρυλικά και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε κόλλες βλεφαρίδων.

Για να δημιουργηθεί κόλλα βλεφαρίδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικίλοι τύποι κυανοακρυλικών. Όλοι έχουν λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους ως προς το χρόνο που στεγνώνουν, την ελαστικότητα, τη διάρκεια, την αντοχή στη θραύση και την αντοχή στη λιπαρότητα.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους κυανοακρυλικών;
  • Κυανοακρυλικός αιθυλεστέρας. Αυτή τη στιγμή πιο δημοφιλής τύπος κυανοακρυλικού στις κόλλες βλεφαρίδων καθώς είναι ο πιο συμπαγής και ελαστικός ταυτόχρονα.
  • Κυανοακρυλικός μεθυλεστέρας. Ήταν το πιο δημοφιλές κυανοακρυλικό όταν έγιναν δημοφιλή τα μοντέρνα lash extensions.
  • Κυανοακρυλικό βουτύλιο. Το πιο φθηνό και χαμηλού βαθμού.
  • Οκτυλο-κυανοακρυλικό. Χρησιμοποιείται από χειρουργούς – λιγότερες αναθυμιάσεις, λιγότερα υπολείμματα. Είναι δύσκολο να βρεθεί και όχι τόσο ανθεκτικό όσο ο κυανοακρυλικός αιθυλεστέρας ή μεθυλεστέρας
  • Αλκοξυ-κυανοακρυλικό. Έχει λιγότερες αναθυμιάσεις αλλά είναι και το πιο αδύναμο. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους τύπους κυανοακρυλικού.

 

Από τι φτιάχνονται οι κόλλες για τις βλεφαρίδες;

Η πλειοψηφία των κολλών βλεφαρίδων φτιάχνεται από κυανοακρυλικό. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιούνται και άλλα συστατικά προκειμένου να αποτρέψουν τον πολυμερισμό της κόλλας μέσα στο μπουκάλι και να της δώσει ελαστικότητα και μαύρο χρώμα.

Τα πιο δημοφιλή συστατικά:
  • Υδροκινόνη – σταθεροποιητής που δεν αφήνει την κόλλα να πολυμεριστεί μέσα στο μπουκάλι.
    PRO TIP: Η χρήση της υδροκινόνης στα καλλυντικά προϊόντα απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

Πολλοί lash artists ξεκίνησαν να επικεντρώνονται στο συγκεκριμένο θέμα από τότε. Υπάρχουν ωστόσο κάποια πράγματα που πρέπει να σημειωθούν:

  1. Οι κόλλες βλεφαρίδων δεν θεωρούνται πλέον καλλυντικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον θεωρούνται χημικά, οπότε και η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν λαμβάνεται υπόψη.
  2. Οι κόλλες βλεφαρίδων παρασκευάζονται προσθέτοντας διαδοχικά τα συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά δεν αναμιγνύονται από την αρχή όλα μαζί αλλά σε διαφορετικά στάδια.

Για να παρασκευαστεί μια κόλλα βλεφαρίδων, πρέπει πρώτα να έχει κάποιος ή να φτιάξει κυανοακρυλικό (Βήμα 1). Το βήμα 2 είναι να αναμίξουμε το CA με άλλα συστατικά όπως PMMA, carbon black, κλπ. Η νομοθεσία των καλλυντικών απαιτεί να αναφέρονται μόνο τα συστατικά που χρησιμοποιούνται το τελευταίο βήμα της παρασκευής των προϊόντων και όχι σε όσα έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενα βήματα.

Ένα παράδειγμα με το τοστ και το τυρί – όταν φτιάχνετε ένα τοστ, θα λέγατε ότι είναι φτιαγμένο με ψωμί, βούτυρο και τυρί. Αυτή είναι η λίστα των τελικών συστατικών που έχουν χρησιμοποιηθεί σ’ αυτό. Εάν αναφέρατε όλα τα συστατικά, τότε θα έπρεπε να αναφέρετε και όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το ψωμί, το βούτυρο και το τυρί.

Η υδροκινόνη προστίθεται στο κυανοακρυλικό στο βήμα 1 όταν το αρχικό κυανοακρυλικό φτιάχνεται από το κυανοακρυλικό οξύ. Κάποιες εταιρείες το ανέφεραν σαν συστατικό γιατί πρόκειται για σκληρό χημικό, οπότε όταν ψηφίστηκε η απαγόρευση, τότε απλώς σταμάτησαν να το αναγράφουν εφόσον δεν ήταν υποχρεωτικό βάσει νομοθεσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν κόλλες βλεφαρίδων χωρίς υδροκινόνη! Το μόνο που άλλαξε με αυτή τη νομοθεσία είναι ότι οι εταιρείες που προσέθεταν ακόμα περισσότερη υδροκινόνη στη βήμα 2, σταμάτησαν να το κάνουν. Παρόλα αυτά, κάποιες φθηνές κόλλες βλεφαρίδων είναι ακόμα διαθέσιμες, με έξτρα υδροκινόνη στο βήμα 2. Σιγουρευτείτε ότι δεν χρησιμοποιείται κάποια τέτοια κόλλα (καθώς χρησιμοποιείτε απαγορευμένα συστατικά) και επίσης είναι χαμηλής ποιότητας. Κανένας σωστός κατασκευαστής δεν προσθέτει πλέον υδροκινόνη στις κόλλες βλεφαρίδων.

  • PMMA– polymethyl methacrylate. Το υγρό πλαστικό κάνει το κυανοακρυλικό πιο ισχυρό, παρόμοιο με τις σιδερένιες δοκούς μέσα στο τσιμέντο. Χωρίς PMMA, το κυανοακρυλικό θα ήταν δυνατό σαν το τσιμέντο, αλλά όπως και τα κτήρια, δεν θα μπορούσαν να μείνουν όρθια χωρίς τις σιδερένιες δοκούς.
  • Carbon blackχρησιμοποιείται κατά 99.9% στις κόλλες βλεφαρίδων προκειμένου να τις κάνει μαύρες.
Λιγότερο δημοφιλή συστατικά:

Silica – πιο ασφαλές εναλλακτικό του PMMA.
Latex – παλαιότερα χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικό του PMMA.

 

Κακές πρακτικές marketing για κόλλες βλεφαρίδων
  • “Χωρίς φορμαλδεΰδη” ΚΑΜΙΑ κόλλα βλεφαρίδων δεν περιέχει φορμαλδεΰδη!  Όταν η κόλλα πολυμερίζεται, η φορμαλδεΰδη σχηματίζεται σαν υποπροϊόν; δεν είναι επιπρόσθετο συστατικό σε ΚΑΜΙΑ κόλλα βλεφαρίδων. Επιπλέον, η φορμαλδεΰδη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο κάποιοι πιστεύουν – ακόμα και οι άνθρωποι παράγουν λίγη φορμαλδεΰδη όταν αναπνέουν!
  • “Αδιάβροχη” ΟΛΕΣ οι κόλλες βλεφαρίδων είναι αδιάβροχες! Εάν δεν ήταν, τότε τα lash extensions θα έπεφταν αμέσως μόλις πλένατε το πρόσωπό σας.
  • “Ανθεκτική στη λιπαρότητα” Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο αδιαπέραστο και στο ανθεκτικό στη λιπαρότητα. Το αδιαπέραστο σημαίνει ότι δεν θα διαλυθεί με την παρουσία λιπαρότητας ή ότι δεν είναι ευαίσθητο στη λιπαρότητα ακόμα και όταν εκτεθεί σε αυτήν για αρκετή ώρα. Το ανθεκτικό στη λιπαρότητα σημαίνει ότι δεν θα διαλυθεί αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με λιπαρότητα, ΟΧΙ ότι δεν θα διαλυθεί καθόλου. ΟΛΕΣ οι κόλλες βλεφαρίδων είναι ανθεκτικές στη λιπαρότητα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως όλες αδιαπέραστες από τη λιπαρότητα! Εάν ήταν όλες αδιαπέραστες, τότε οι πελάτες με λιπαρή επιδερμίδα δεν θα είχαν μικρότερη διάρκεια από τους πελάτες με κανονικό δέρμα.
  • “Διπλά ή τριπλά καθαρισμένη” υπονοώντας ότι άλλες κόλλες καθαρίζονται λιγότερες φορές. Η απόσταξη είναι μία διαδικασία καθαρισμού κατά την οποία διαχωρίζεται ένα στοιχείο από ένα μη πτητικό ή λιγότερο πτητικό υλικό. Το ακατέργαστο κυανοακρυλικό παράγεται από την απόσταξη κυανοακρυλικού οξέος πολλές φορές και όχι μόνο δυο ή τρεις φορές. Η απόσταξή του δυο με τρεις φορές δίνει κυανοακρυλικό βιομηχανικής χρήσης, το οποίο είναι χαμηλότερης ποιότητας από αυτό που απαιτείται για τις κόλλες βλεφαρίδων.

 

Πως λειτουργεί η κόλλα βλεφαρίδων;
– Πολυμερισμός κόλλας

Οι κόλλες συγκολλούν τα extensions στις φυσικές βλεφαρίδες με το να πολυμερίζονται. Ο πολυμερισμός είναι μια διαδικασία κατά την οποία μία χημική αντίδραση ή φυσική δράση λαμβάνει χώρα, δίνοντάς μας πιο σκληρή, άκαμπτη ή πιο σταθερή σύνδεση (όπως ένας δεσμός συγκόλλησης).

Ο πολυμερισμός ξεκινά αμέσως μόλις η κόλλα έρθει σε επαφή με τον αέρα (τα μόρια νερού στον αέρα, για να είμαστε πιο ακριβείς). Αυτό σημαίνει ότι ο πολυμερισμός θα ξεκινήσει αμέσως μόλις τοποθετήσετε μία κουκκίδα κόλλας στην επιφάνεια που δουλεύετε. Η υγρασία της ατμόσφαιρας θα ξεκινήσει τον πολυμερισμό από τα έξω προς τα μέσα, μένοντας πάντα πιο φρέσκια στο εσωτερικό της.

  1. Το κυανοακρυλικό διατηρείται υγρό από έναν σταθεροποιητή (συνήθως υδροκινόνη). Τα μόρια σταθεροποίησης εμποδίζουν την ένωση των μονομερών κυανοακρυλικού.
  2. Όταν υπάρχουν μόρια υδρογόνου (H2), προσελκύουν και ενώνονται με τα μόρια σταθεροποίησης εξουδετερώνοντάς τα. Ως αποτέλεσμα, τα μονομερή κυανοακρυλικού αρχίζουν να ενώνονται και σχηματίζουν μία μακριά αλυσίδα πολυμερών= πολυμερισμός.
  3. Όλα τα σταθεροποιητικά μόρια εξουδετερώνονται = το κυανοακρυλικό είναι πλήρως πολυμερισμένο.

Εφόσον το κυανοακρυλικό χρειάζεται την παρουσία υγρασίας (υδρογόνου) για να πολυμεριστεί σωστά, είναι σημαντικό να ΜΗΝ αφαιρέσετε από τις φυσικές βλεφαρίδες όλη την υγρασία!

– Πως υπολογίζεται η ταχύτητα πολυμερισμού της κόλλας;

Η ταχύτητα πολυμερισμού της κόλλας (συνήθως αναφέρεται στην περιγραφή του προϊόντος επάνω στη συσκευασία) υπολογίζεται από το σημείο επαφής, όταν δηλαδή τα extensions ακουμπήσουν τις φυσικές βλεφαρίδες, ΟΧΙ όταν βουτάτε τις βλεφαρίδες μέσα στην κόλλα. Εάν δουλεύετε με κόλλα 1 δευτερολέπτου, έχετε στη διάθεσή σας 1 δευτερόλεπτο να προσαρμόσετε τα extensions επάνω στη φυσική βλεφαρίδα. Το να τις μετακινήσετε θα είναι δύσκολο και θα επηρεάσει τη διατήρησή τους. Αυτά ισχύουν εάν έχετε το κατάλληλο περιβάλλον για να δουλέψετε με τη συγκεκριμένη κόλλα.

– Πόση ώρα χρειάζεται το κυανοακρυλικό να πολυμεριστεί;

Διαφορετικοί τύποι κυανοακρυλικού χρειάζονται διαφορετική ώρα για να πολυμεριστούν. Παρόλα αυτά, εφόσον το ethyl-cyanoacrylate είναι το πιο δημοφιλές στις κόλλες βλεφαρίδων, θα επικεντρωθούμε σε αυτό.

Το 90% του ethyl-cyanoacrylate πολυμερίζεται σε περίπου 2 λεπτά. Το υπόλοιπο 10% μπορεί να χρειαστεί έως και 24 ώρες για να πολυμεριστεί. Εάν χρησιμοποιείτε το δικό μας Superbonder μετά τα 2 λεπτά, θα επιταχύνετε τη διαδικασία πολυμερισμού σε τέτοιο ποσοστό που το εναπομείναν 10% θα πολυμεριστεί σε μόνο 3 λεπτά! Μην εφαρμόζετε το Superbonder νωρίτερα από τα 2 λεπτά αφού τοποθετήσετε το τελευταίο extension, γιατί το πρώτο 90% πρέπει να πολυμεριστεί μόνο του, χωρίς διακοπές. Το κυανοακρυλικό θα γίνει ανθεκτικό στο νερό αφού πολυμεριστεί πλήρως, οπότε προτείνουμε να ΜΗΝ καθαρίσετε με νερό τις βλεφαρίδες του πελάτη σας μετά την υπηρεσία χωρίς να έχετε πρώτα χρησιμοποιήσει το Superbonder. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια των etxensions! Δεν θα κάνει όλες τις βλεφαρίδες να πέσουν αλλά θα αποδυναμώσει αρκετά το δεσμό της κόλλας ώστε να έχει αντίκτυπο στη μέση διάρκεια.

– Πως μπορώ να καταλάβω το πόσο γρήγορα πολυμερίζεται η κόλλα που χρησιμοποιώ;

Το να γνωρίζουμε οπτικά πότε έχει πολυμεριστεί η κόλλα είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στον κλάδο μας. Η τοποθέτηση extensions με κόλλα που έχει αρχίσει να πολυμερίζεται (όταν πολυμερίζεται πιο γρήγορα από το χρόνο που κάνετε να τοποθετήσετε το extension επάνω στη φυσική βλεφαρίδα) είναι σίγουρο ότι δεν θα διατηρηθούν όπως πρέπει.

Αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει ένας νέος lash artist εάν θέλει να επιτύχει καλή διάρκεια! Ορίστε λοιπόν το κόλπο: όταν η κόλλα είναι υγρή (όχι πολυμερισμένη), είναι μαύρη και γυαλιστερή. Όταν πολυμερίζεται, γίνεται θαμπό μαύρο. Αυτό είναι! Μάθετε να προσέχετε την αλλαγή χρώματος και σύντομα τα μάτια σας θα την ανιχνεύουν χωρίς καν να το σκέφτεστε!

– Ακαριαίος πολυμερισμός (blooming)

Όταν υπάρχει πολύ υγρασία ή μπαίνουν ανεπιθύμητα χημικά στο κυανοακρυλικό, τότε το CA πολυμερίζεται εξαιρετικά γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σημείο συγκόλλησης να είναι αδύναμο και αυτό το αναγνωρίζετε καθώς το CA γίνεται λευκό. Αυτό συνήθως συμβαίνει:

  • Εάν ο χώρος έχει υψηλή υγρασία
  • Εάν οι βλεφαρίδες είναι πολύ βρεγμένες (από το στάδιο της προετοιμασίας ή εάν «τρέχουν» τα μάτια του πελάτη κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας)
  • Το Nanomister που χρησιμοποιείτε είναι πολύ κοντά.
  • Έχετε ανεπιθύμητα χημικά στο χώρο που δουλεύετε (για παράδειγμα, οι hair stylists ή οι lash lift artists – αμμωνία είναι το πλέον δημοφιλές συστατικό που έχει το συγκεκριμένο αντίκτυπο στην κόλλα βλεφαρίδων)

 Το Blooming ΠΟΤΕ δεν προσφέρει καλή διάρκεια, οπότε είναι απαραίτητο πρώτα να το αναγνωρίζετε και στη συνέχεια να διορθώνετε αυτό που προκαλεί τον ακαριαίο πολυμερισμό της κόλλας σας!

Περισσοτερα
Άρθρα

Scroll to Top