Ανατομία τρίχας

 

Περιεχόμενα του άρθρου :

Ο αριθμός των βλεφαρίδων
Στρώματα βλεφαρίδων
Μήκος και δύναμη βλεφαρίδων
Η σύνθεση μιας βλεφαρίδας
          Η δομή μιας βλεφαρίδας
          Λέπια της τρίχας
          Δεσμοί που δίνουν στις βλεφαρίδες δύναμη και ελαστικότητα
Ανάπτυξη βλεφαρίδων
          Ανάπτυξη των τριχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
          Ανωμαλίες του θυρεοειδούς
          Πτώση Βλεφαρίδων (Lash Sheding)
          Κύκλος Ανάπτυξης
          Κατεύθυνση Ανάπτυξης των Βλεφαρίδων

 

Οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου και η λειτουργία τους είναι να προστατεύουν τα μάτια από τη σκόνη και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Χρειάζεται μόνο ένα απαλό άγγιγμα για να αντιδράσει το βλέφαρο και να κλείσει για να προστατεύσει το μάτι.

 

Ο αριθμός των βλεφαρίδων

 

Οι επάνω βλεφαρίδες είναι πιο δυνατές, πιο χοντρές και πιο πολλές από τις κάτω βλεφαρίδες. Το άνω βλέφαρο έχει 100-160 βλεφαρίδες κατά μέσο όρο, ενώ ο μέσος αριθμός βλεφαρίδων στο κάτω βλέφαρο είναι 70-80. Ο αριθμός των βλεφαρίδων ποικίλει στον καθένα μας, αλλά υπάρχουν ορισμένες φυλετικές διαφορές (π.χ., τα άτομα με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή συνήθως έχουν πολύ σκούρες, πυκνές και μακριές βλεφαρίδες, ενώ οι Ασιάτες τείνουν να έχουν σκούρες αλλά αραιές βλεφαρίδες που μεγαλώνουν ίσιες και όχι με καμπύλη προς τα πάνω). Όπως και τα μαλλιά, οι βλεφαρίδες γίνονται πιο αδύναμες και πιο λεπτές με την ηλικία.

 

Στρώματα βλεφαρίδων

 

Οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν κατά μέσο όρο σε 3-4 στρώσεις και οι στρώσεις υπολογίζονται από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη στρώση είναι αυτή που είναι πιο κοντά στα μάγουλα του πελάτη και η υψηλότερη είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά σε εσάς:

 

Μήκος και δύναμη βλεφαρίδων

 

Το μέσο μήκος για τις επάνω βλεφαρίδες είναι 7-10 mm, αλλά είναι πιθανό να συναντήσετε τόσο πελάτες με μικροσκοπικές φυσικές βλεφαρίδες (κάτω από 5 mm) όσο και πελάτες που είτε φυσικά είτε πιο συχνά με τη βοήθεια ενός ορού βλεφαρίδων έχουν 13 mm ή και μεγαλύτερες, φυσικές βλεφαρίδες.

Οι βλεφαρίδες είναι επίσης πολύ διαφορετικές σε διάμετρο και αντοχή. Συνηθέστερα, όσο πιο χοντρές είναι οι βλεφαρίδες (όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρός τους), τόσο πιο δυνατές είναι. Αυτό παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο για να αποφασίσετε πόσος όγκος μπορεί να προστεθεί σε αυτές με extensions χωρίς να προκληθεί ζημιά και πόσο χρόνο θα πρέπει να μείνει η Lifting Lotion κατά τη διάρκεια του Lash Lift.

Συνήθως, όσο πιο λεπτές είναι οι βλεφαρίδες, τόσο πιο αδύναμες είναι, ΑΛΛΑ μερικές φορές η εμφάνιση μπορεί να παραπλανήσει και οι βλεφαρίδες που δεν έχουν μεγάλη διάμετρο μπορεί να είναι αρκετά δυνατές. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά συμβαίνει. Είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου, για παράδειγμα, όταν κάνετε Lash Lift – οι βλεφαρίδες ορισμένων ανθρώπων απαιτούν επιπλέον χρόνους επεξεργασίας, αν και αρχικά μπορεί να μην φαίνονται δυνατές.

Οι βλεφαρίδες στην εσωτερική γωνία του ματιού είναι συνήθως πιο λεπτές και πιο κοντές από ό,τι στη μέση, όπου είναι πιο πυκνές και πιο μακριές. Στην εξωτερική γωνία του ματιού, οι βλεφαρίδες είναι γενικά πιο λεπτές και πιο κοντές, αλλά ακόμα πιο μακριές και πιο πυκνές από ό,τι στην εσωτερική γωνία. Οι πιο δυνατές βλεφαρίδες βρίσκονται περίπου από τη μέση του ματιού έως το εξωτερικό τρίτο section:

 

Η σύνθεση μιας βλεφαρίδας

 

Οι βλεφαρίδες αποτελούνται από πρωτεΐνες που παράγονται σε κύτταρα εσωτερικά από τους θύλακες της τρίχας. Το στέλεχος των βλεφαρίδων ξεκινά επίσης από εκεί. Αυτή η διαδικασία ωρίμανσης των κυττάρων ονομάζεται κερατινοποίηση. Μέχρι τη στιγμή που το στέλεχος αρχίσει να προεξέχει από το δέρμα, τα κύτταρα έχουν κερατινοποιηθεί πλήρως. Πλέον, η βλεφαρίδα αποτελείται μόνο από κερατινοποιημένα πρωτεϊνικά κύτταρα που δεν είναι ζωντανά κύτταρα. Οι βλεφαρίδες περιέχουν περίπου 90% κερατίνη και 10% χρωστική ουσία, νερό και λιπίδια.

 

Η δομή μιας βλεφαρίδας

 

Κάθε βλεφαρίδα αποτελείται από:

 1. Φλοιός (Cortex)
 2. Μυελός (το πιο εσωτερικό μέρος). (Medulla )
 3. Λέπια (κύτταρα που μοιάζουν με κλίμακα που σχηματίζουν το εξωτερικό στρώμα). (Cuticles)

Ο φλοιός, ο οποίος έχει χονδροειδή υφή, περιβάλλει τον μυελό για να εξασφαλίσει τη δύναμη και τη σταθερότητά του. Ο φλοιός είναι το πιο ογκώδες μέρος της βλεφαρίδας. Η μελάγχρωση των βλεφαρίδων ή των μαλλιών προκύπτει από τις εναποθέσεις μελανίνης στον φλοιό – όσο περισσότερες εναποθέσεις, τόσο πιο σκούρα είναι τα μαλλιά. Οι ξανθές βλεφαρίδες είναι βλεφαρίδες χωρίς εναποθέσεις χρωστικής.

 

Λέπια

 

Τα λέπια αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα νεκρών κυττάρων, σχηματίζουν το εξωτερικό μέρος της τρίχας και προστατεύουν τις εσωτερικές δομές της λόγω της υψηλής αντοχής στη διείσδυση, διατηρώντας την ενυδάτωση της τρίχας. Αλληλεπικαλύπτονται, σχηματίζοντας λέπια όπως τα λέπια ψαριού ή τα κεραμίδια στέγης. Αυτά τα λέπια επηρεάζονται από τα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε επαγγελματικές υπηρεσίες:

 1. Τα αλκαλικά σαμπουάν βλεφαρίδων και το αλατούχο νερό ανοίγουν απαλά τα λέπια
 2. Το Easy Lift, το Adhesive Superdry, τα συνηθισμένα primer και οι Lifting Lotions ανοίγουν πλήρως τα λέπια
 3. Η Fixing Lotion κλείνει απαλά τα λέπια (όχι πλήρως)
 4. Το Shine Repair κλείνει πλήρως τα λέπια (99-99,9%)

Υπάρχει μια διαφορά στα στρώματα από λέπια βλεφαρίδας, μεταξύ των Καυκάσιων και των Ασιατών – κατά μέσο όρο οι Ασιάτισσες έχουν 8,0 +/- 1,2 και οι Καυκάσιες 6,5 +/- 1,1 στρώματα από λέπια.

Οι βλεφαρίδες και τα φρύδια είναι ακριβώς όπως τα μαλλιά με την έννοια ότι όσο περισσότερα λέπια είναι κλειστά, τόσο πιο υγιή φαίνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ίδια τα λέπια είναι διαφανή – το χρώμα που βλέπετε προέρχεται από τις εναποθέσεις μελανίνης στον φλοιό. Σκεφτείτε τα λέπια σαν μια σειρά από γυάλινα πάνελ το ένα πίσω από το άλλο. Εάν υπάρχει απόσταση μεταξύ των πάνελ, δεν θα βλέπετε καλά μέσα από αυτά, αλλά η θέα γίνεται πολύ καθαρή όταν πιέζετε αυτά τα πάνελ σφιχτά μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λέπια – όσο πιο σφιχτά είναι, τόσο καλύτερα μπορείτε να δείτε τη μελανίνη μέσα = οι βλεφαρίδες και τα φρύδια φαίνονται πιο σκούρα και πιο λαμπερά.

Αυτός είναι ένας από τους μηχανισμούς λειτουργίας του Shine Repair – γιατί κλείνει πλήρως τα λέπια και κάνει τις βλεφαρίδες και τα φρύδια να φαίνονται πιο σκούρα ακόμα και χωρίς βάψιμο:

Αυτό το Brow Lift έγινε χωρίς βαφή, αλλά στο τέλος χρησιμοποιήθηκε το Shine Repair. Η χρήση “δυνατών” προϊόντων όπως τα παλιά primer με βάση το αλκοόλ και τα “δυνατά” προϊόντα για Lash Lift βλάπτουν τα λέπια, καίγοντας μερικά από αυτά. Τα κατεστραμμένα αυτά λέπια δεν μπορούν να διατηρήσουν την υγρασία στο εσωτερικό της τρίχας με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να είναι αφυδατωμένες και εύθραυστες. Γι’ αυτό προτείνω να μην χρησιμοποιείτε “δυνατά” primer και Lash Lift προϊόντα.

 

Δεσμοί που δίνουν στις βλεφαρίδες δύναμη και ελαστικότητα

 

Τρεις τύποι δεσμών που βρίσκονται στον φλοιό της τρίχας κρατούν την βλεφαρίδα ενωμένη και καθορίζουν την μορφή της. Βασικά, οι δεσμοί εμποδίζουν την αποσύνθεση της βλεφαρίδας. Οι δεσμοί σε μία βλεφαρίδα είναι σαν σκάλες που αποτελούνται από δύο κάθετες ράγες και έναν αριθμό οριζόντιων σκαλοπατιών. Οι ράγες είναι πολυπεπτιδικές αλυσίδες που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου, δισουλφιδικούς δεσμούς και δεσμούς αλατιού. Αυτές οι χημικές “σκάλες” είναι με την σειρά τους στριμμένες σε μία σπείρα. Το σχήμα δείχνει σπειροειδείς πολυπεπτιδικές αλυσίδες και τους δεσμούς υδρογόνου, δισουλφιδικούς δεσμούς και αλατούχοι δεσμοί σε αυτές.

 

Οι δεσμοί υδρογόνου, οι δισουλφιδικοί δεσμοί και οι αλατούχοι δεσμοί παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην υγρή, θερμική και χημική επεξεργασία των μαλλιών ή των βλεφαρίδων.

Οι δεσμοί υδρογόνου (H) είναι οι πιο εύκαμπτοι από τους τρεις τύπους δεσμών και διασπώνται εύκολα με νερό και θερμότητα. Οι δεσμοί υδρογόνου σπάνε κατά τη διάρκεια του λουσίματος για παράδειγμα. Όταν τα μαλλιά στεγνώσουν οι δεσμοί αποκαθίστανται ξανά. Ακολουθεί ένα παράδειγμα δεσμού υδρογόνου που οδηγεί σε αλλαγή της εμφάνισης της τρίχας: Βάζετε τα μαλλιά σας σε rollers, συνήθως ενώ είναι ακόμα νωπά ή βρεγμένα. Στην συνέχεια τα αφήνετε εκεί μέχρι να στεγνώσουν. Καθώς στεγνώνουν γίνεται επανασύνδεση δεσμών υδρογόνου αλλά πλέον με νέο ‘σχήμα’. Οι δεσμοί υδρογόνου (Η) είναι υπεύθυνοι για έως και 30% της αντοχής και έως και 50% της ελαστικότητας.

Οι αλατούχοι δεσμοί είναι φυσικοί δεσμοί που παρέχουν έως και 35% της αντοχής μιας βλεφαρίδας και έως και 50% της ελαστικότητας της. Σπάνε εύκολα από τις όξινες αλλά και αλκαλικές αλλαγές του PH της τρίχας . Η αναπροσαρμογή του PH της τρίχας θα επαναφέρει και θα σταθεροποιήσει αυτούς τους δεσμούς. Οι αλατούχοι δεσμοί δημιουργούνται όταν το θετικό άκρο μιας αμινο-αλυσίδας συνδέεται με ένα άλλο αρνητικό άκρο αμινοξέων.

Οι δισουλφιδικοί δεσμοί = sulfur = S συνδέουν άτομα θείου με δύο γειτονικά άτομα αμινοξέων (κυστεΐνη). Σε σύγκριση με τους δεσμούς υδρογόνου και τους αλατούχος δεσμούς εμφανίζονται σχεδόν δύο φορές λιγότερο στην τρίχα. Όσο περισσότερο δισουλφίδιο υπάρχει στην τρίχα, τόσο πιο σγουρά είναι τα μαλλιά. Οι δισουλφιδικοί δεσμοί δεν μπορούν να αλλάξουν με νερό ή θερμότητα αλλά μόνο με χημικά. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια του Lash Lift εστιάζουμε στην τροποποίηση αυτών των δεσμών – αυτοί οι δεσμοί είναι οι ισχυρότεροι και δεν θα χάσουν το νέο σχήμα τους με την χρήση νερού ή θερμότητας. Οι δισουλφιδικοί δεσμοί μαλακώνουν με την Lifting Lotion ώστε να δώσουμε στις βλεφαρίδες ένα νέο σχήμα. Η Fixing Lotion αποκαθιστά τους δεσμούς υδρογόνου και τους αλατούχους δεσμούς και σταθεροποιεί το νέο σχήμα των βλεφαρίδων, σταθεροποιώντας τη νέα διάταξη των δισουλφιδικών δεσμών τους.

 

Ανάπτυξη βλεφαρίδων

 

Τα κύτταρα των βλεφαρίδων αναπτύσσονται στους θύλακες των βλεφαρίδων που βρίσκονται στο χόριο του δέρματος. Τα κύτταρα διαιρούνται (φάση ανάπτυξής) και στη συνέχεια πεθαίνουν, συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο και έτσι αναπτύσσονται έξω από το δέρμα. Η βλεφαρίδα που είναι ορατή στο μάτι είναι ήδη νεκρή και κερατινοποιημένη. Γι’ αυτό τα Serum που είναι για τις βλεφαρίδες θα πρέπει να εφαρμόζονται κοντά στο βλέφαρο καθώς η τοποθέτηση τους στο νεκρό μέρος είναι μάταιη.

Η ανάπτυξη των βλεφαρίδων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως:

 • Τα επίπεδα ορμονών (για παράδειγμα εγκυμοσύνη και θυρεοειδής)
 • Φαρμακευτική αγωγή (διαπιστώθηκε ότι οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς συνδέονται έντονα με την ανάπτυξη των τριχών)
 • Διατροφή και βιταμίνες
 • Ήλιος
 • Serum βλεφαρίδων (lash serums)

Οι βλεφαρίδες δεν είναι μόνο ορμονο-εξαρτώμενες, αλλά παράγουν επίσης μία ποικιλία ορμονών που δρουν σε:

 1. Παρακρινική (μία μορφή κύτταρο-σε-κύτταρο επικοινωνίας, στην οποία ένα κύτταρο παράγει ένα σήμα για να προκαλέσει αλλαγές σε κοντινά κύτταρα)
 2. Αυτοκρινή (μία μορφή κυτταρικής σηματοδότησης κατά την οποία ένα κύτταρο εκκρίνει μία ορμόνη ή “χημικό αγγελιοφόρο” που συνδέεται με αυτοκρινείς υποδοχείς στο ίδιο κύτταρο, οδηγώντας έτσι σε αλλαγές στο κύτταρο)
 3. Ή ενδοκρινική ( μία ορμόνη που δρα μέσα σε ένα κύτταρο, ρυθμίζοντας τα ενδοκυτταρικά συμβάντα) που προκαλεί αλλαγές απευθείας στη βιολογία του δέρματος και των τριχών του σώματος.

 

Ανάπτυξη των τριχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Αν έχετε ανήλικους πελάτες ή έγκυες, πιθανότατα να έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην διάρκεια του Lash Lift ή των Lash Extensions και στην συνολική υγεία των βλεφαρίδων τους. Και τα δύο επηρεάζονται από τις αλλαγές των ορμονών στο σώμα των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και τα έξτρα φολικά που λαμβάνουν.

Τα φολικά είναι υπεύθυνα για την αναδόμηση των κυττάρων των τριχοθυλακίων, την πρόληψη της πτώσης της τρίχας και τη ρύθμιση της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων. Μερικές πηγές φολικού οξέος είναι τα : λάχανα, σπαράγγια, λευκά φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς, παντζάρια, μπακαλιάρος, αυγά και συκώτι πουλερικών.

 

Ανωμαλίες του θυρεοειδούς

 

Η θυρεοειδική ορμόνη επηρεάζει την δραστηριότητα όλων των κυττάρων στον άνθρωπο. Επομένως δεν είναι παράξενο ότι η δραστηριότητα των τριχοθυλακίων επηρεάζεται από τον υποθυρεοειδισμό ή τον υπερθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός κάνει τα μαλλιά θαμπά, εύθραυστα και τραχιά με μειωμένη διάμετρο καθώς και περιοχές με απώλεια τριχών. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο της τρίχας κάνοντας την πιο κοντή καθώς επίσης και αλωπεκία.

Έχει επίσης βρεθεί ότι το πάχος του δέρματος συμβάλλει θετικά στα επίπεδα της βιταμίνης D, επομένως η χρήση φαρμάκων που προκαλεί την λέπτυνσή του οδηγεί και σε μείωση των επιπέδων βιταμίνης D. Άλλος ένας παράγοντας είναι η ηλικία, η οποία μειώνει την σύνθεση της βιταμίνης D.

Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.karger.com/

 

Πτώση Βλεφαρίδων (Lash Sheding)

 

Οι κύκλοι ανάπτυξης της βλεφαρίδας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, και τυχόν αλλαγές σε αυτούς μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης της βλεφαρίδας. Η πιο σημαντική ετήσια αλλαγή είναι η πτώση των βλεφαρίδων την άνοιξη και το φθινόπωρο, η οποία έχει συζητηθεί πολύ στον χώρο μας.

Τις κρύες περιόδους όπου δεν υπάρχει τόσος ήλιος όπως το καλοκαίρι η βιταμίνη D μειώνεται σημαντικά στο σώμα μας. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχών καθώς το ηλιακό φως είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας για τα επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτό είναι πολύ πιο αισθητό σε περιοχές όπου οι αλλαγές στις εποχές είναι έντονες, επομένως το γεωγραφικό πλάτος που ζείτε παίζει μεγάλο ρόλο στο εάν είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε αυτές τις εποχιακές αλλαγές ή όχι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμάστε διότι αν ζείτε σε μία περιοχή με έντονη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο δεν θα παρατηρήσετε έντονη αλλαγή στον κύκλο ζωής των βλεφαρίδων των πελατών σας.

Αν κοιτάξετε την τοποθεσία των Lash Artist που διαφωνούν με την εποχιακή πτώση των βλεφαρίδων θα δείτε ότι μένουν σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Από τη στιγμή που δεν έχουν βιώσει αυτές τις αλλαγές δεν πιστεύουν ότι υπάρχει.

Για παράδειγμα εγώ που ζω στο Ταλίν, Εσθονία οι γιατροί συνιστούν την λήψη βιταμίνης D από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο λόγω της έλλειψης του ήλιου και της πτώσης των επιπέδων αυτής στο σώμα μας.

Μελέτες που διεξήχθησαν σε πειραματόζωα δείχνουν ότι ο υποδοχέας της βιταμίνης D παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο των τριχοθυλακίων, ειδικά στο στάδιο της αναγέννησης. Η πρώτη μελέτη που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό αριθμό γυναικών, διεξήχθη για διάρκεια έξι ετών, για να ελεγχθεί η υπόθεση ότι η περιοδικότητα της τριχόπτωσης συμβαίνει παράλληλα με τις εποχιακές αλλαγές. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2009 και επιβεβαίωσε τα ευρήματα πρώην ερευνητών, δηλαδή ότι η εποχικότητα επηρεάζει την ανάπτυξη των τριχών και κατά συνέπεια και την τριχόπτωση.

Δεν τους επηρεάζει όλους ωστόσο και σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες μελέτες σχετικά με την ανάπτυξη των τριχών και την τριχόπτωση. Όταν θα ξεκινήσετε να αναζητάτε πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι όντως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Αυτό βέβαια ΔΕΝ σημαίνει ότι πρόκειται για μία “απάτη”, αλλά απλώς ότι οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα τους. Η πραγματοποίηση μελετών σε γυναίκες είναι πολύ ακριβή, λόγω των ορμονικών αλλαγών τους, επομένως συνήθως, δυστυχώς, προτιμώνται οι άνδρες για αυτές τις μελέτες.

Για περισσότερες πληροφορίες : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19407435/

Πως να ξεχωρίσετε την διαφορά μεταξύ πτώση των βλεφαρίδων από κακή εφαρμογή και φυσική πτώση των βλεφαρίδων

Δεν είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς την διαφορά. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι οι βλεφαρίδες περνούν από μία μετάβαση από τα ακόλουθα σημάδια:

 • Οι πελάτες έρχονται στην συντήρηση τους με πολύ περισσότερες βλεφαρίδες στο στάδιο αναγέννησης από το συνηθισμένο
 • Οι πελάτες έχουν λιγότερες τελογενής βλεφαρίδες απ’ ότι συνήθως
 • Οι βλεφαρίδες με extension έχουν μακρύνει περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε
 • Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης πολλές από τις τελογενής βλεφαρίδες πέφτουν όταν τις αγγίζεται με τις λαβίδες ή τις βουρτσίζετε

Είναι σημαντικό να μην το συγχέετε με την Βλεφαρίτιδα, καθώς αυτά τα δύο σημεία είναι επίσης χαρακτηριστικά της βλεφαρίτιδας. Μπορείτε να διακρίνετε την διαφορά από το σύμπτωμα της βλεφαρίτιδας, που δεν είναι σύμπτωμα της εποχιακής τριχόπτωσης: το λευκό/κιτρινωπό χρώμα στις ρίζες των βλεφαρίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://today.oregonstate.edu/

https://jaoa.org/

Ευχαριστώ την Crystal από την Rebel Lash & Beauty για την βοήθειά της στην συγκέντρωση πληροφοριών.

 

Κύκλος Ανάπτυξης

 

Οι βλεφαρίδες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 3 μήνες – μια ενεργή φάση ανάπτυξης, που ακολουθείται από μια περίοδο ανάπαυσης και στη συνέχεια η βλεφαρίδα πέφτει και αντικαθίσταται από μια νέα βλεφαρίδα. Οι βλεφαρίδες δεν μεγαλώνουν συγχρονισμένα όλες μαζί, έτσι χάνουμε βλεφαρίδες κάθε μέρα (περίπου 2-5 την ημέρα και από τα δύο μάτια). Συνήθως, οι άνθρωποι δεν παρατηρούν ότι συμβαίνει αυτό επειδή οι βλεφαρίδες είναι λεπτές και μικρές. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κύκλος ζωής των βλεφαρίδων θα πρέπει να αναφέρεται στους νέους πελάτες γιατί οι βλεφαρίδες με extension όταν πέφτουν τις παρατηρούμε πιο εύκολα. Έτσι, όταν ο πελάτης βλέπει την φυσική βλεφαρίδα με το extension να πέφτει, μπορεί να του φαίνεται ότι χάνει ξαφνικά πολλές βλεφαρίδες.

PRO TIP! Ο κύκλος ανάπτυξης επηρεάζει επίσης το πόσο καιρό ένα Lash Lift θα διαρκέσει στον πελάτη.

Ας υποθέσουμε ότι η πλειονότητα των βλεφαρίδων ήταν στην τελική τελογενή φάση κατά Lash Lift (δηλαδή αμέσως πριν πέσουν). Σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα φαίνεται υπέροχο, αλλά αλλοιώνεται γρήγορα καθώς οι βλεφαρίδες σε τελογενή μορφή αρχίζουν να πέφτουν. Για τον πελάτη, φαίνεται σαν να έχουν πέσει οι βλεφαρίδες νωρίτερα από το κανονικό ή ακόμα και μαζικά. Σε αυτήν την περίπτωση, ο τεχνίτης πρέπει πάντα να εξηγεί στον πελάτη γιατί συνέβη αυτό και ότι οι βλεφαρίδες ΔΕΝ έχουν πέσει νωρίτερα από το κανονικό. Απλώς φαίνεται ότι έχουν, καθώς η πτώση των ίσιων (δηλαδή, όχι γυρισμένων) βλεφαρίδων είναι απλώς λιγότερο αισθητή από αυτή των γυρισμένων βλεφαρίδων.

Ο κύκλος ανάπτυξης των βλεφαρίδων είναι αρκετά δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να παρατηρηθεί σε νέους πελάτες, καθώς δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε πώς μοιάζουν οι βλεφαρίδες τους «κανονικά». Όταν έχετε έναν επαναλαμβανόμενο πελάτη, είναι καλή ιδέα να συγκρίνετε τις φωτογραφίες των φυσικών βλεφαρίδων με την πάροδο του χρόνου, για να κατανοήσετε τον κύκλο ανάπτυξης και τους χρόνους του Lash Lift, για ένα αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο κύκλος ζωής των βλεφαρίδων, χωρίζεται σε 3 στάδια. Την φάση ανάπτυξης, την μεταβατική φάση και την φάση ξεκούρασης. Μετά την φάση ξεκούρασης, η βλεφαρίδα πέφτει και ο κύκλος ζωής συνεχίζεται με την καινούρια βλεφαρίδα να βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη. Το μήκος μιας βλεφαρίδας σπάνια ξεπερνάει τα 13mm, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αργός και η φάση αναγέννησης είναι πολύ πιο σύντομη από αυτή των μαλλιών.

 • Αναγενής Φάση (Ανάπτυξης) / Anagen (Growth) Phase

Ονομάζετε επίσης περίοδος ανάπτυξης. Είναι η φάση στην οποία οι βλεφαρίδες αναπτύσσονται και διαρκεί μεταξύ 30 και 60 ημερών. Μόνο το 40% από τις βλεφαρίδες στο επάνω βλέφαρο και 15% από το κάτω είναι στη φάση αναγέννησης την κάθε στιγμή. Κάθε βλεφαρίδα θα αναπτυχθεί έως ένα συγκεκριμένο μήκος και μετά θα σταματήσει.

Οι βλεφαρίδες που είναι σε φάση αναγέννησης ονομάζονται “baby lashes”. Όταν τοποθετούμε extensions στις “baby lashes”, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, ώστε να μην τις επιβαρύνουμε με βαριά extensions, αποφεύγοντας έτσι το να τις καταστρέψουμε. Συνήθως δεν συστήνουμε την χρήση extensions μεγαλύτερα από 0,10mm στις “baby lashes”.

 • Καταγενής Φάση (Μεταβατική ) / Catagen (Transition) Phase

Είναι γνωστή ως μεταβατική φάση. Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης, η βλεφαρίδα σταματάει να αναπτύσσεται και ο θύλακας της τρίχας συρρικνώνεται. Εάν μία βλεφαρίδα πέσει ή τραβηχτεί κατά την διάρκεια αυτής της φάσης, δεν θα αντικατασταθεί άμεσα γιατί ο θύλακας πρέπει να ολοκληρώσει την καταγενή φάση πριν προχωρήσει στην επόμενη. Αυτή η φάση διαρκεί από 2 έως 3 εβδομάδες.

 • Τελογενής Φάση (Ξεκούρασης) / Telogen (Resting) Phase

Ονομάζεται επίσης φάση ξεκούρασης. Οι τρίχες κερατινοποιούνται και η ανάπτυξη επιβραδύνει μέχρι να σταματήσει. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 100 ημέρες, προτού πέσει μια βλεφαρίδα και μια νέα αρχίσει να μεγαλώνει. Επειδή κάθε μεμονωμένη βλεφαρίδα βρίσκεται στη δική της φάση του κύκλου ανάπτυξης, είναι φυσιολογικό να πέφτουν βλεφαρίδες τις περισσότερες μέρες. Συνήθως χρειάζεται περίπου τέσσερις με οκτώ εβδομάδες για την πλήρη αντικατάσταση μιας βλεφαρίδας. Συνήθως περίπου το 50% των άνω βλεφαρίδων βρίσκονται σε τελογενή φάση ανά πάσα στιγμή.

 

Κατεύθυνση Ανάπτυξης των Βλεφαρίδων

 

Οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν ή με κατεύθυνση προς τα επάνω, είτε ευθεία ή προς τα κάτω. Η κατεύθυνση ανάπτυξης, διαφοροποιεί τον χρόνο εφαρμογής για την Lifting Lotion και τη συνιστώμενη καμπύλη για τα extensions.

 1. Πελάτες με βλεφαρίδες που έχουν σαφή κατεύθυνση προς τα επάνω ↑, συνήθως δεν κάνουν Lash Lift, γιατί δεν το χρειάζονται. Αντιθέτως θα μας ζητούσαν μια υπηρεσία ισιώματος των βλεφαρίδων τους.

Πριν το ίσιωμα : photo credit: https://www.instagram.com/winkdbyannie/

Μετά το ίσιωμα : ‎‏Photo credit: https://www.instagram.com/winkdbyannie/

 1. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βλεφαρίδες, ελαφρώς ανοδικές, ευθείες ή ελαφρώς καθοδικές. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ακολουθούμε τους προτεινόμενους χρόνους έκθεσης.
 2. Βλεφαρίδες με σαφή κατεύθυνση προς τα κάτω ↓ χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης Lifting Lotion. Ανάλογα την εταιρεία που χρησιμοποιείτε, συνήθως χρειάζεται 1-5 λεπτά επιπλέον χρόνος επεξεργασίας με την Lifting Lotion, γιατί χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχαμε εάν οι βλεφαρίδες ήταν ίσιες.
 3. Σε βλεφαρίδες με ανομοιόμορφη κατεύθυνση, πχ κάποιες βλεφαρίδες μπορεί να είναι ευθείες και οι υπόλοιπες να μεγαλώνουν καθοδικά (συνήθως στην εξωτερική γωνία), προτείνουμε να χρησιμοποιείτε το Easy Lift, για να πετύχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα, ή να εφαρμόζετε διαφορετικούς χρόνους στην Lifting Lotion, εάν χρησιμοποιείτε διαφορετική εταιρεία. Εάν εφαρμόζετε την Lifting Lotion τον ίδιο χρόνο σε όλες τις βλεφαρίδες, θα έχετε ένα ανομοιόμορφο αποτέλεσμα – οι καθοδικές βλεφαρίδες δεν θα είναι τόσο γυρισμένες όσο οι υπόλοιπες.

Άδεια και πνευματικά δικαιώματα :  Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Πηγή : Ruthie Belle

Περισσοτερα
Άρθρα

Scroll to Top